ЕМОЦИОНАЛНА ИЛИ ФИЗИЧКА ГЛАД? ПСИХОТЕРАВТ ОТКРИ: Како да се победи дебелината, здравјето е во ваши раце!

30 март, 2024
emocionalna-ili-fizicka-glad-kpk

Прочитајте стручни совети!

 

 

Ние го учиме односот со храната уште од раѓање, но кога ќе дојде до дебелеење со стручна помош би требало да ги бараме вистинските причини, а потоа да се соочиме со проблемот.

Разговаравме за тоа како дебелината психолошки влијае на животот и како таа се менува кај луѓето кои губат телесната тежина како дел од кампањата „Калории против корона“ со Наташа Јанковиќ, психолог и семеен психотерапевт во Здравствениот дом Медигруп.

 

 

Кои се основните причини за дебелеење, пред се психолошки?

 

Пред да се разгледаат потенцијалните психолошки причини за дебелина, потребно е да се утврди дали има здравствени проблеми што придонеле за тоа.

Важен фактор што исто така треба да се земе предвид е колку долго некој е дебел.

Ако станува збор за краток рок, треба да се испита дали во тој временски период имало одредени стресни настани или значителни промени во животот, што потоа може да биде реакција на тој настан.

Во случај на долгорочни проблеми, психотерапевтската работа испитува дали имало одредени значајни стресни настани во животот, траума или други проблеми поврзани со личниот развој или семејната динамика.

Ставот кон храната се стекнува уште од раѓање и ќе зависи од тоа како – прво мајката, а подоцна и двајцата родители – ја третирале храната и какви ритуали поврзани со храната се практикувале во основното семејство.

Доколку постојат одредени несвесни обрасци кои се формирале во тој период, би било пожелно да бидете свесни за нив за време на психотерапевтската работа, со цел да се промени односот кон храната.

 

 

Би било пожелно да се прави разлика помеѓу емоционален и физички глад.

 

Емоционалниот глад е принуден и се јавува одеднаш и бара задоволство што е можно поскоро, потреба да се јаде нешто што е можно поскоро и обично нешто многу специфично, бидејќи што било друго нема да го задоволи „гладот“, и во овие ситуации честопати прибегнуваат кон слатки што доведуваат до краткорочни чувства на олеснување и задоволство.

Физичкиот глад се јавува постепено и обично се јавува во времето практикувано за оброци, постои чувство на празнина во стомакот и може да се задоволи со кој било избор на храна.

Проблемот настанува кога ќе се формира навика да се реагира на стрес и негативни емоции со земање храна, што на долг рок може, меѓу другото, да влијае и на здравјето и да ја зголеми телесната тежина.

 

 

Како дебелината влијае на психолошкото битие на една личност?

 

Медиумите секојдневно не изложуваат на слики од совршено обликувани тела, што може да предизвика дебели луѓе да се чувствуваат несоодветно, недоволно привлечно и засрамено.

Постојаните обиди и неуспеси да изгубат тежина може да го зголемат чувството на фрустрација и неспособност кај дебелите луѓе, така што секој неуспех да се воспостави самоконтрола го интензивира чувството на немоќ, што со текот на времето може да доведе до одредени посериозни психолошки проблеми како што се анксиозност и депресија.

Дебелите лица можат да бидат изложени на посилна стигматизација и дискриминација во споредба со другите стигматизирани групи затоа што тие често се обвинуваат себеси за нивната ситуација.

 

 

Информирањето на луѓето за причините за дебелината може да помогне да се намали стигмата поврзана со проблемот на дебелина.

 

Секако, треба да се направи разлика помеѓу вистинската дебелина потврдена од експерти според официјалните параметри и субјективното чувство на дебелина, иако нема објективни индикатори.

Во вториот случај, лицето, поради искривената слика за себе, може да почне да гладува, што може да доведе до развој на посериозни здравствени проблеми и нарушувања во исхраната.

Во овие ситуации би било пожелно да се бараат психолошките причини што се основа на нечие незадоволство од самиот себе.

Што е потребно за некој да одлучи и успешно да ја донесе својата вишок тежина на здравјето?

Одредени начини на живот и навики во исхраната што се практикуваат подолг временски период, покрај другите фактори, можат да придонесат за акумулација на вишок килограми, така што ќе биде потребно време и трпеливост за да се промени начинот на живот и да се поправат постоечките навики.

Еден од основните принципи на правилна исхрана е исхраната.

escort - Korsan taksi