10-те најубави цркви во светот – VIII дел

15 август, 20110
naslovna

Катедралата Ely

Можеби ќе ја препознаете Катедралата Ely од големите екрани. Во филмот “Говорот на кралот“, внатрешноста на Катедралата била прилагодена во Вестминстерската Опатија. Исто така, црквата се појавува во неколку кадри во филмот “Другата Болејн девојка“ од 2008 година и во филмот “Елизабет“ во 1998 година. Историјата на Катедралата Ely е фасцинантна. Основите на оваа спектакуларна црква биле поставени од страна на бенедиктинските свештеници во 11-от век.

Но, стотици години пред тоа, ова место привлекувало голем број на религиозни верници кои го посетувале светилиштето Etheldreda, а Саксонската принцеза го напуштила сопругот и го посветила својот живот на религијата. Во 7-от век Etheldreda овде основал манастир и според преданието се вели дека била засадена прачка во земјата, која во текот на ноќта процветала во дрво – чудо, поради кое луѓето почнале да веруваат дека е светец. Стотина години подоцна, верниците направиле пат до светилиштето на Etheldreda. Денес, црквата претставува најдобар пример за норманската архитектура, по повод пристигнувањето на романескиот стил во Британија.

Како да пристигнете: До Катедралата Ely ве дели само еден час возење со воз од Лондон (23,50 фунти или 38,25 долари). Влезот во црквата изнесува 9,30 долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi