Американски варени ѓевречиња

popara30 декември, 20111min00
gevrecinja

Потребни состојки:

За Ѓевречињата:

2 лажици путер

2 квасци

500 мл. млака вода

2 лажици шеќер

1 лажица сол

½ лажичка црн ппер

1 кг. брашно

За водата за варење:

2 литри вода

50 гр. шеќер

1 лажичка сода бикарбона

За глазура:

2 јајца

Сусам, афион и ким

Сол

Припрема:

Квасецот ставете го во 100 мл. млака вода со малку сол и оставете го да стаса. Во посебен сад додадете го остатокот вода, стасаниот квасец, шеќерпт, солта и црниот питер и изматете, па додадете го брашното и замесете го тестото.

Откако ќе го измесите тестото, ставете го во набрашнет сад и премачкајте го со растопениот путер, прекријте го со проѕирна фолија па оставете го да отстои околу еден час за да стаса. Потоа повторно размесете го и оставете го да отстои во фрижидер.

Откако ќе отстои тестото, извадете го и поделете го на 12 дела. Од секој дел направете по едно ѓеврече.

Во вода на оган додадете го шеќерот и сода бикарбоната и оставете да зовријат. Потоа ставете ги ѓевречињата да се варат (по 3 наеднаш).

Откако ќе се сварат, ставете ги ѓевречињата на тава врз која сте ставиле хартија за печење. Секое ѓеврече премачкајте го со матено јајце и одозгора посипете сол, афион, ким или сусам и печете во загреана рерна на температура од 220 околу половина час. Откако ќе се испечат, отворете ја рерната, исклучете ја и оставете ги ѓевречињата да отстојат во рерната уште 5 минути пред да ги послужите. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma