Потребни состојки:
500 гр. шеќер
8 лажици шеќер
50 гр. мед
250 мл. вода
2 лажички мелен цимет
150 гр. исчистени фстаци
50 гр. путер
1 пакување кори
Припрема:
Во тенџере ставете го шеќерот, медот и циметот и гответе на средна температура со постојано мешање, се додека целосно не се растопи шеќерот, а потоа оставете го сирупот да се излади.
Во блендер ставете 2 лажици шеќер и фстаците и миксирајте ја смесата се додека фстаците целосно не се издробат. Потоа додадете 6 лажици шеќер и промешајте. Растопете го путерот.
Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови и со зејтин намрсете ја тавата за печење. Ставете една кора, па намачкајте ја со зејтин и посипете ја со една лажичка од смесата со фрстаци. Постапката повторувајте ја се додека не ги потрошите корите и смесата со фстаци. Со остар нож исечете ја баклавата на ромбови и печете ја на температура од 180 степени околу еден час.
Откако баклавата ќе се испече, извадете ја со рерна и врз неа рамномерно истурете го претходно подготвениот сируп. Оставете сирупот да се впие околу 2 часа, па послужете.