Потребни состојки
300 гр. тиква
1 поголемо парче тиква
300 гр. компири
1 кисела павлака
Сол
Магдонос
Припрема:
Изчистете ги семките од тиквата и отстранете ја кората, па 300 гр. тиква исецкајте ја на ситни коцки. Излупете ги компирите и нив исецкајте ги на коцки. Ставете го компирот и тиквата во тенџере на оган со 1 литар вода и гответе се додека компирот не омекне.
Изцедете ги сварените компир и тиква и испасирајте ги во блендер. Вратете ја смесата во водата во која се вареа претходно и гответе уште 10тина минути, па тргнете го тенџерето од оган и посолете и додадете ситно сецкан магдонос.
Разматете ја павлаката со малку вода па додадете ја во чорбата и промешајте. Сипете од чорбата во чинија за сервирање. Од преостанатото парче тиква со лажица за сладолед издлабете четири топки кои ќе ги ставите во средина на чинијата. Добар апетит!