Дојче Веле: Намален бројот на азиланти

2 јули, 20110
2010031415564156
Број на азиланти во Белгија е намалена. Од локалната канцеларија за миграции истакнуваат дека  се задоволни со соработката со властите и на постигнатите резултати, пишува Дојче веле, пренесува НетПрес.
Но, прашањето е дали тоа само “привремено затишје “пред зимскиот период, кога голем број на економски мигранти доаѓаат да презимат во ЕУ“.
Во почетокот имаше консензус дека визната либерализација за земјите од Западен Балкан е потребна за сите. Европа исто така ја зацврсти својата сопствена безбедност, земјите од регионот ги зголемија стандардите во изработката на документи, обезбедување на границите, борбата против корупцијата и криминалот, и што е најважно граѓаните на земјите од Западен Балкан да уживаат во слободата на движење.
“Сепак, по првата година од спроведувањето на визниот режим дојде до зголемување на барателите на азил од Србија и Македонија. Србија, која е сместена на трето место, по Авганистан и Русија, според бројот на барања за азил во ЕУ предизвика загриженост во Белгија, Шведска и Германија, кои имале проблеми со овој бран“, рече Александра Штиглмаер од  Европската иницијатива за стабилност, водење антиазилантски и популистички политики.
Таа додаде дека не е фер да се обвинуваат само владите на земјите од Западен Балкан. Тие се одговорни за ваквата состојба и можат да направат малку за да се промени состојбата.
“Сите мерки што се бара од нив не може да донесат решение. Од гледна точка на човековите права, не може да им се забрани на Ромите надвор од земјата, да побараат азил во ЕУ барем за кратко време додека во обработката на апликацијата, ќе бидат одбиени и ќе се вратат во неговата земја”, додаде Штиглмаер.
Фактите укажуваат дека земјите погодени од бранот азиланти во ЕУ се Германија, Белгија и Шведска, каде што речиси сите барања за азил се одбиени, и барателите се главно припадници на ромската популација во Србија и Македонија. Босна и Херцеговина и Албанија имаат слични проблеми.
“Ги свртевме погледите кон бројот на ромската популација во сите земји и заклучив дека тоа се шири низ целиот Балкан, но немаат објаснување зошто Ромите во БиХ не сакаат да дојдат во Германија, и она што тие сакаат од Србија”, рече Штиглмаер.
Тоа се претежно економски мигранти во земјите на ЕУ каде се очекува сместување, храна, школување во текот на постапката на обработка на апликации за азил, кој може да трае повеќе од една година во Германија, додека на пример во Франција овој период е само 15 дена. Барателите на азил во исто време може да добијат финансиска помош од околу 700 евра за четиричлено семејство, и до неодамна, како помош за доброволно враќање добивале од 2.000 до 8000 евра.
ЕУ, пак, воведе механизам за следење на спроведувањето на визната либерализација на Западен Балкан. Најнови податоци од Белгија покажуваат дека во јуни имало намалување на барателот на азил.
Од Канцеларијата за миграција на Белгија велат дека се задоволни со соработката и резултати. ЕУ нагласува дека безвизниот режим не е загрозен, но тој мора и понатаму да се следи.
Од Европската иницијатива за стабилност велат дека визната либерализација за Балканот еголем успех, затоа што сите тие спостигнале голем чекор кон подобра безбедност, преку повисоки стандарди за да се зачува слободата на движење.
Директорот на програмата “белата шенген листа”, Александра Штиглмаер заклучува дека клучот решение во рацете на земјите-членки да бидат помалку привлечни за доаѓањето на лажни баратели на азил.
Извор: Нетпресс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi