Потребни состојки:
- 500гр. фетучини
- 200 гр. свежи шампињони
- 10 гр. Буковка
- 1 главица лук
- Копар
- Масло за јадење
- 200 гр. Павлака
- 1 лажичка пармезан
- Сол и црн пипер
Подготовка:
Сварете ги фетучините, меѓутоа немојте да ги преварите.Откако ќе се сварат, измијте ги со ладна вода и оставете ги на цедалка да се исцедат.
Лукот ситно исецкајте го. Шампињоните и буковката исецкајте ги на листови. Загрејте масло за јадење во тава на оган, па пропржете го лукот. Откако ќе се испржи, додадете ги шампињоните и буковката и пропржете ги додека не потемнат.
Тргнете ја смесата од оган и додадете ја павлаката со постојано мешање. Потоа вратете ја тавата на оган и динстајте ја смесата околу 5 минути. Тргнете ја тавата од оган и во сосот додајте ги ситно исецканиот копар и пармезанот, и наросете сол и црн пипер по желба. Уживајте во овој италијански специјалетитет, кој се служи со добро изладено бело вино.