Геолошкото чудо – “Шарената земја” на Маурициус

27 октомври, 20110
5

Регионот е наречен “геолошкото чудо” или “Седумте бои”, а претставува природен феномен односно живописен колорит на земјината површина. Наводно ова е единственото место во светот каде што може да се види обоена земја во 7 различни бои – црвена,црна, кафеава, виолетова, зелена, сина и жолта. Науката го дава следното објаснување за ова колоритно чудо: Како резултат на хидролиза многу минерали во почвата се распаѓаат и се мешаат со глината и како резултат на тоа се добива вакво уникатно мешање на бои на земјината површина.

Шарената земја се наоѓа среде голема густа шума и е голема туристичка атракција на Маурициус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi