Потребни состојки:
400 гр. брашно
1 лажичка сол
1 прашок за пециво
½ лажичка шеќер
200 гр. сланина
200 гр. кашкавал
7 јајца
50 гр. путер
2 лажици ситно сецкан власец
250 мл. млеко
Припрема:
Исецкајте ја сланината и испржете ја во масло на оган се додека не стане крцкава.
Изматете го брашното, солта, прашокот за печиво, кашкавалот, власецот и сланината. Во посебен сад изматете го млекото со едно јајце и додадете го во смесата со брашно, заедно со растопениот путер. Мешајте се додека смесата не се изедначи.
Калапите за мафини намрсете ги со путер. Во секој калап ставете од смесата до половина, па скршете по едно јајце. Потоа додадете уште неколку лажици од смесата, така да го покриете јајцето.
Печете во загреана рерна 20тина минути на температура од 190 степени целзиусови се додека мафините не добијат златно румена боја. Оставете ги да се изладат 5 минути пред послужување. Добар апетит!