Најголемите нарко босови во светот на сите времиња – осми дел

25 октомври, 20110
osiel-cardenas1-ok_0

8) Osiel Cárdenas Guillén

Osiel Cárdenas Guillén (роден на 18 мај 1967 година во Матаморос, Тамаулипас) е мексикански крал на наркотични средства кој е лидер на Картелот Gulf. Најпрво работел како механичар во Матаморос, а потоа влегол во Картелот Gulf, откако му помогнал на Juan García Ábrego, кој во тој период бил главен во картелот. Но, Juan García Ábrego беше уапсен во 1995 година. Cárdenas беше заробен од страна на мексиканската армија на 14 март 2003 година во Матаморос.

Во 1999 година, во Матаморос, тој наводно, се закани дека ќе убие двајца американски федерални агенти кои пренесувале информации од Картелот. Cárdenas и повеќе од десетина неговите луѓе ги опколиле автомобилите на агентите во близина на центарот на градот. По напнатата ситуација, на агенти им била дадена можност да го изберат начинот на нивната смрт, со тоа што пред да бидат егзекутирани го потсетиле Cárdenas дека САД ќе го прогонуваат се до крајот на неговиот живот. По инцидентот, Федерално биро за истраги понуди 2.000.000 $ награда за апсењето на Cárdenas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi