Најскапите вина во светот според класацијата на „Forbes“! Да не ти се верува :))

1 ноември, 20110
20110102_vino

Chateau Lafite1787

 

Цена: $156,450

Цена за чаша: $26,075

Продадено  1985 г.

Откупено за “Forbes Collection”, се смета дека виново било во сопственост на Томас Џеферсон.

 

Imperial of Screaming Eagle Cabernet 1992

Цена: $500,000

Цена за чаша: $10,417

Продадено е 2000 г. на генералниот директор на “Cisco Systems”. Технички ова е највисоката цена било кога платена за шише вино.

 

Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945

Цена: $310,700

Цена за чаша: $8,631

Продадено 2007 г. Ова вино се смета за едно од најдобрите црвени вина во светот.

Sherry од колекцијата “Масандра” 1775

Цена: $43,500

Цена за чаша: $7,250

Продадено 2001 година

 

Chateau d’Yquem 1811

Цена: $42,500

Цена за чаша: $7,084

Продадено 2006 г. Во царството на белото вино  “Chateau d’Yquem” е кралот.

 

Romanée Conti, Domaine de la Romanée Conti 1945

Цена: $41,825

Цена за чаша: $6,971

Продадено  2007 г.

Penfolds Grange Hermitage 1951

Цена: $35,767

Цена за чаша: $5,961

Продадено 2004 г.

 

Jeroboam of Chateau Cheval Blanc 1947

Цена: $135,125

Цена за чаша: $5,630

Продадено 2006 г.

 

Chateau Mouton-Rothschild 1945

Цена: $345,000

Цена за чаша: $4,792

Продадено на  2006 г.

 

Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley“ 1941

Цена: $24,675

Цена за чаша: $4,113

Продадено на  1999 г.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi