Потребни состојки
- 1 коцка за супа од зеленчук
- 100 мл. бело вино
- 2 шољи ориз
- 50 гр. Путер
- 100 гр. Кашкавал
- 1 главица целер
- 2 главици кромид
- 200 гр. Бамја
- Масло за јадење
- Сол и црн пипер
Припрема:
Во тенџере на оган ставете едно литро вода и коцката за супа од зеленчук и оставете да се свари, околу 10тина минути.
Исчистете го зеленчукот, исечете ги бамјата и целерот на парчиња. Ситно исецкајте го кромидот.
Пропржете го исечканиот млад кромид во тава на оган, па додајте го исецканиот зеленчук. Пропржете, па додајте го оризот.
Со постојано мешање во тавата полека додавајте го белото вино, па оставете го да испари. Додајте две црпалки супа и оставете смесата да се динста 10 минути. Потоа додадете ја останатата смеса и динстајте се додека супата не испари.
Наросете сол и црн пипер и додајте го путерот. Пропржете малку, па тргнете ја тавата од оган. Послужете го рижотото во чинија за сервирање. Добар апетит!