Потребни состојки:
За пандишпан:
4 јајва
300 гр. шеќер
1 лажица масло
1 лажица екстракт од ванила
1 лажица оцет
2 лажици млеко
Неколку капки црвена прехрамбена боја
250 гр. брашно
1 прашок за печиво
½ лажичка сол
За фил:
4 јајца
1 ванилин шеќер
150 мл. хопла
150 гр. шеќер
За декорација:
Шлаг пена
Зашеќерени цреши
Припрема:
Изматете ги јајцата со миксер околу 5 минути, па потоа постепено додадете го шеќерот и брашното со постојано матење. Додадете го оцетот, млекото, екстрактот од ванила и прехрамбената боја. Во посебен сад измешајте го брашното, солта и прашокот за пециво, па смесата постепено додадете ја на другата смеса и матете се додека смесата не стане хомогена.
Тавата за печење намрсете ја и обложете ја со хартија за печење, па и хартијата намрсете ја со масло. Во тавата додадете ја смесата за пандишпан и рамномерно распоредете ја. Печете на температура од 180 степени 15тина минути.
Откако ќе се испече, извадете го пандишпанот, ставете го врз намокрена крпа, отстранете ја хартијата и свиткајте ролат, па оставете да се излади.
Во меѓувреме изматете ги јајцата за филот со шеќерот, па додадете ја хоплата и ванилиниот шеќер. Матете се додека фило т не се соедини, па извадете го ролатот, одмотајте го и рамномерно размачкајте го филот. Потоа повторно свитхајте го ролатот, завиткајте го во проѕирен целофан или фолија и ставеге го во фрижидер да се излади минимум еден час.
Извадете го ролатот од фрижидер, исечете го на парчиња со дебелина од еден сантиметар и секое парче декорирајте го со шлаг пена и една зашеќерена цреша. Добар апетит!