Потребни состојки:
- 500 гр. пилешки гради
- 50 гр. сецкани ореви
- 1/3 лажичка оцет
- 50 гр. Шеќер
- 4 лажици масло за готвење
- ½ сецкан кромид
- 1 лажичка сенф
- 1 лажичка сол
- Бел мелен бибер
- 2 марули
- 100 гр. сецкани јагоди
Подготовка:
Испечете го пилешкото месо или испржете го на скара. Откако ќе се излади, исецкајте го на коцки. Исецканите ореви спечете ги во тава околу 8 минути на температура од 220 степени.
За поготовка на сосот, во блендер ставете го оцетот, шеќерот, маслото за јадење, кромидот, сенфот, солта и белиот бибер. Матете ја смесата се дури не се хомогенизира.
Измијте ги листовите од марула и ставете ги на чинија за сервирање салата. Врз листовите марула најпрвин ставете ги парчињата пилешко месо, па врз нив рамномерно посипете ги сецканите ореви и јагодите. Врз салатата нанесете го претходно подготвениот сос. Ушивајте во овој слатко-солен специјалитет.