Искорстете го периодов додека пазарите сè сеуште преплавени и направете си неколку вкусни јадења од зеленчук. Ви предлагаме три деликатеси кои ќе ги подготвите за многу кратко време.
1. Запечена салата
Состојки:
– карфиол,
– 150гр грашок,
– мал цвет брокула,
– 2 домати,
– 2 шаргарепи,
– 1 црвена пиперка,
– 2 лажици лимонов сок,
– една шолја кисела павлака,
– пола лажица шеќер во прав,
– сол и зачини.
Подготовка:
Сварете го карфиолот, брокулите, грашокот и шаргарепите. Исецкајте го сварениот зеленчук на помали парчиња, па додајте ги доматите и пиперката исецкани на коцки. Измешајте со киселата павлака, сокот од лимон, шеќерот и солта, и на крај посипете со зачини по желба. Кратко потпечете ја смесата во рерна и послужете додека е топло.
2. Модерни ражничи
Потребно:
– 3 пиперки,
– 100г шампињони,
– 10г димен кашкавал,
– млад кромид,
– 3 главици црвен кромид,
– пола тиквица,
– сол и бибер.
Подготовка:
Пиперките исечете ги по должина и очистете ги семките. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење и печете 10 минути во рерна загреана на 200 степени. Кога ќе се оладат пиперките, извадете им ги лушпите и исечете тенко по должина. Тиквицата и кашкавалот исечете ги на кругови. Со пиперките замотајте го кашкавалот и ставете го на ражничот заедно со остатокот зеленчук и шампињоните. Посолете, зачинете, полијте со маслиново масло и загрејте ги околу 15 минути.
3. Летен компир
Состојки:
– 3 компири,
– 100г кашкавал,
– 100г шунка,
– пола чаша јогурт,
– пола црвена пиперка
– пола жолта пиперка,
– праз,
– 3 шаргарепи,
– масло,
– оцет,
– бибер и сол.
Подготовка:
Сврените компири испасирајте ги и промешајте ги со јогуртот. Шунката исецкајте ја и додајте ја на компирите. Изрендајте го и кашкавалот во смесата и формирајте мали топчиња. Пипеките и празот ситно исецкајте ги и додајте ги во топчињата. Шаргарепата изрендајте ја и заедно со оцетот, јогуртот, солта, маслото и биберот сипајте ги на чинијата. До овој сос наредете ги подготвените топчиња.