Жолтиот 110 каратен дијамант „Сончева капка“, продаден за 7,8 милиони фунти!

16 ноември, 20110
1

Жолтата боја на дијамантот доаѓа од нискиот процент на азот во рамките на јаглеродната структура. Малку дијаманти во светот ја имаат оваа боја, а уште помалку се над 100 карати.

Sun-drop (Сончевата капка) како што е наречен овој дијамант, продаден бил во вторникот на аукција во Женева за 7,8 милиони фунти. Дијамантот е пронајден минатата година во Јужноафриканската Република.

Дијамантот го обработила компанијата Cora International  од Њујорк, која го ставила на прадоажба. Дијамнатот го к упила аукциската куќа Sotheby’s.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi