Потребни состојки:
За тесто:
120 гр. маргарин
100 гр. брашно
½ лажичка сол
1 лажица ванилин шеќер
За фил:
½ литар хопла
200 гр. чоколадо за готвење
Припрема:
Изматете го маргаринот, па додадете го брашното, шеќерот сотла и водете. Месете го тестото со раце се додека не добиете тесто без грутки, па ставете го тестото во фолија и оставете го да отстои 20тина минути во фрижидер.
На набрашнета работна површина развлечете кора со дебелина од 5 мм и кората префрлете ја во тавата за печење која претходно сте ја намрсиле со маргарин. Со прстите притиснете го тестото за добро да се залепи на тавата. Вишокот тесто исечете го со нож. Печете го тестото во загреана рерна на температува од 180 степени околу 15 минути се додека не добие златна боја.
Загрејте ја хоплата во тенџере, а откако ќе зоврие намалете ја температурата и додадете го искршеното чоколадо. Мешајте се додека чоколадото не се стопи и не добиете глатка течност, па тргнете го тенџерето од оган и оставете го да се излади.
Прелијте го тестото со филот, па ставете ја питата во фрижидер да отстои минимин 2 часа за филот да се стегне. Откако ќе се излади, исечете ја тортата на парчиња. Ставете едно парче торта на чинијата за сервирање и украсете со чоколаден прелив. Добар апетит!