Боемска торта

popara16 јуни, 20121min00
boem-torta

Потребни состојки:

  • 5 јајца
  • 125 гр шеќер
  • 125 гр брашно
  • 50гр рендано чоколадо
  • 50гр мармалад од кајсии
  • 100гр чоколадо за глазура
  • 2 лажици масло

Начин на подготвување:

Изматете ги белките со шеќер, додадете ги жолчките и лесно изматете со брашното и ренданото чоколадо. Сипете во калап за торта и печете 20 минути на 200С. Извадете и оладете, па оладеното тесто пресечете го еднаш хоризонтално и премачкајте со мармалад внатре и по рабовите, и прелијте со глазура од чоколадо, растопено на пареа со масло.

Напомена:

При подготвување на бисквит тестото обично посебно се матат жолчките и шеќер, па во смесата внимателно се додаваат брашното и другите состојки, а на крајот цврсто изматениот снег од белки. Бисквит тестото може а и немора да содржи прашок за пециво, бидејќи добро изматените белки сами по себе се сунгерасти и лесни.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag