За бисквит:
3 јајца
60 гр. шеќер
75 гр. путер
50 гр. шеќер во прав
60 гр. брашно
10 гр. какао
50 гр. рендана чоколада за готвење
За прелив:
50 гр. шеќер
1 дл. црно вино
0.5 дл. слатко бело вино
5 лажици сок од вишни
5 лажици ликер од вишни
1 лажица мед
200 гр. вишни од компот
2 лажици густин
Крема:
2 дл. слатка павлака
20 гр. шеќер во прав
2 лажици ликер од вишни
1 желатин
Рендано чоколадо
Вишни
Неколку листови нане
Припрема:
Изматете ги белките, па додадете го шеќерот и матете се додека на добиете цврст снег. Путерот нека се истопи на собна температура, па додадете го во жолчките со шеќерот во прав и матете со миксер, па додадете ги матените белки и промешајте. Додадете го брашното и какаото, па ренданото чоколадо и промешајте.
Смесата распоредете ја во тава покриена со хартија за печење и печете околу 5 минути на температура од 200 степени. Извадете го печениот пандишпан, отстранете ја хартијата и со калап отсечете кругови.
На оган карамелизирајте го шеќерот, па додадете го виното, ликерот и сокот, па медот и вишните. Гответе 10 минути, па додадете го разматениот густин.
Во студена вода разматете го желатинот. Изматете ја слатката павлака во шлаг, додадете го шеќерот. Желатинот исцедете го и растопете го на пареа со две лажици ликер, па додадете го во шлагот и промешајте.
Ставете го шлагот во готварски шприц. На два круга од пандишпанот нанесете крем, па ставете ги едно врз друго и поклопете ги со трет груг, врз кој ќе намачкате малку крема, па ќе посипете рендана чоколада и ќе ставите малку од шлагот, па ќе украсите со вишна и листови од нане. Добар апетит!