Потребни состојки:
За тесто:
- 60гр чоколадо за готвење
- 2 лажици путер
- 3 јајца
- 45гр шеќер
- сол
- 320мл млеко
- пола кесичка ванилин шеќер
- 2 лажици какао
- 150гр брашно
за фил:
- 200гр бело чоколадо
- 250мл слатка павлака
- банана
- 2 киви
- неколку јагоди и малини
Начин на подготовка:
Стопете путер и чоколадо на пареа со постојано мешање, кога чоколадото ќе се стопи, тргнете од оган. Во поголем сад изматете јајца, па додадете шеќер и сол, малко, ванилин шеќер, брашно и какао. Матете додека не добиете соединета смеса, без грутки. Полека истурете го истопеното чоколадо со постојано мешање. Смесата оставете ја да отстои половина час во фрижидер, а пред печење малку на собна температура. Печете ги палачинките во подмачкана и загреана тава. Белото чоколадо растопете го и ставете го изматена слатка павлака со шеќер во прав. Филувајте ги палачинките и распоредете го овошјето.