Потребни состојки:
300 гр. сецкани пилешки гради
2 моркови
100 гр. целер
100 гр. пашканат
2 компири
1 чаша млеко
100 мл. слатка павлака
Коцка за супа
Сол и црн пипер
Припрема:
Ставете вода на оган и ставете го пилешкото исецкано на коцки да се вари. Откако водата ќе зоврие, истурете ја, измијте го пилешкото и оставете повторно да зоврие. Откако пилешкото месо ќе се свари, додадете ги сецканите моркови на кругчиња, сецканиот компир, сецканиот целер на коцки и ренданиот пашканат.
Оставете супата да се вари околу еден час. Проверете дали месото и зеленчукот се сварени, па доколку се ставете ја коцката за супа и варете уште 15 минути.
Во меѓувреме загрејте го млекото и промешајте го со слатката павлака. Кога супата ќе биде сварена, тргнете ја на страна и додадете ја смесата со млеко и павлака и постојано мешајте. Додадете сол и црн пипер по желба. Добар апетит!