Потребни состојки:
тесто:
- 6 јајца
- 250 гр. шеќер
- 160 гр. пченично меко брашно
- 160 гр. пченично остро брашно
- 250 гр. путер
- 1 прашок за пециво
- 100 мл. млеко
- 2-3 лажици какао во прав
- малку цимет
- 500 гр. исцедени вишни од компот или 500 гр. свежи вишни без семки
крем:
- 750 мл. млеко,
- 2 кеси пудинг од ванила,
- 2 ванилин шеќер,
- 200 гр. путер
- 2 лажици шеќер во прав.
Глазура:
- Чоколадо
Начин на припрема:
Путерот и шеќерот се мешаат пенасто, се додаваат жолчки и млеко, а потоа брашното измешано со прашок за пециво. На крајот полека се меша снег од белките.
Половина од смесата истурете ја во претходно намачкан плех (големина 35 х 22), а во преостанатата смеса измешајте какао и цимет, па потоа прелијте ја преку жолтата смеса во плехот.
Потоа се распоредуваат исцедените вишни.
Прашокот за пудинг измешајте го со шеќер, ванилин шеќер и со малку ладно млеко, а останатото млеко ставете го да се вари.
Додајте му разматен пудинг и кратко мешајте, тргнете го од огинот, малку изладете го и измешајте со путер, кој пенасто сте го измешале со 2 лажици шеќер во прав.
Изладениот крем распоредете го по изладениот печен бисквит и прелијте го со чоколадна глазура.
Вака припремениот колач пресечете го на коцки или ромбови и послужете го.