Потребни состојки:
За грилијаж:
- 400гр лешници
- 300гр шеќер
За кора:
- 18 белки
- 18 лажици шеќер
- 150гр мелени ореви
- 3 лажици брашно
За првиот фил:
- 18 жолчки од јајце
- 18 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- 500мл млеко
- 250гр путер
За втор фил:
- 200гр изматен шлаг
- грилијаж од лешник
Начин на подготовка:
Добро изматете ги белките и шеќерот, па нежно додадете брашно и ореви. Истурете во подмачкан плех и печете на 200 степени додека не порумени. Кората поделете ја на три дела. За првиот фил ставете млеко и шеќер да се варат. Жолчките и брашното добро изматете ги и истурете во свaреното млеко кое сте го тргнале од оган. Добро измешајте, вратете на оган и варете околу седум минути. Оладениот крем соединете го со пенасто изматен путер. За другиот фил, карамелизирајте шеќер, додадете ги лешниците и измешајте. Смесата додадете ја во подмачкан плех. Кога ќе се олади, измелете ја и соединете со изматениот шлаг. Во округли калапи редете кора исечена во големина на калапот, првиот фил, вториот фил, кора и така додека не го потрошите материјалот. Завршете со изматен шлаг.