Потребни состојки:
За тесто:
- 75гр сирова маса за марципан
- 150гр путер
- 125гр шеќер
- 1кес.ванилин шеќер
- 3 јајца.
- 125гр Брашно
- На врвот на ножот, прашак за пециво
За фил:
- 8 листови желатин.
- 300гр Капини
- 100мл.сок од рибизла
- 2лаж. Лимонов сок.
- 75гр шеќер.
- 1 кес. Ванилин шеќер.
- 500гр Сремско сирење.
- 400мл. Изматена слатка павлака.
Начин на подготовка:
Изматете ја смесата марципан со миксер за да добиете меко тесто. Постепено, мешајте го тестото и ванилиниот шеќер и матете се додека не добиете компактна смеса. Додадете ги јајцата, едно по едно и матете понатаму. Додадете го потоа брашното помешано со прашакот за пециво.Тестото печете го на 180Ц, се пече 25 мин. Кога малку ќе се олади, поделете го на тенка и подебела кора . Направете желатин , по упатство на пакувањето. Капините изгмечете ги и измешајте ги со сокот, симонов сок, чеќер, ванлиниот чеќер. Измечајте во масата желатин, потоа сирењето па најпосле слатката павлака. Тенката кора исфилувајте ја на најфино и преку неа завршете со фил. Украсете со шлаг и рибизли.