Потребни состојки:
– 1 кг кори за гибаница
– 1 кг фета
– 10 јајца
– 200 гр кајмак
– 0,5 л газирана вода
– 3 лажици масло
– сол
Подготовка:
Наредете четири кори во еден округол подмачкан плех. Краевите превиткувајте ги според обликот на плехот. Јајцата изматете ги со крупно исецканото сирење, кајмакот, и кисела вода, онолку колку да добиете убава смеса која не е премногу ретка. Посолете во вкус. Одвојте уште четири кори за одозгора. Остатокот од корите гужвајте ги и ставајте ги во филот па во плехот врз четирите кори. Наполнете го плехот со овие згужвани кори потопени во фил и одозгора прекријте со четирите кори кои ги оставивте на страна. Попрскајте одозгора со кисле авода и ставете го плехот во загреана рерна на 200 степени и печете околу еден час.