Потребни состојки:
За кора:
- 250гр мелени бисквити
- 100гр путер
- 2 лажици рум
- лажица цимет
за крем:
- 600мл млеко
- 6 лажици густин или брашно
- 4 лажици шеќер
- 125гр путер или маргарин
Начин на подготовка:
Мелени бисквити, парчиња ладен путер, рум и цимет добро измешајте и распоредете по цетвртаст плех. Ставете во фриижидер добро да се стегне. Густинот или брашното и шеќерот разматете во 100мл млеко, а преостанатото млеко ставете го да се вари. Кога млекото ќе зоврие, лесно измешајте разматен густин и мешајте додека не се згусне. Додека е топол кремот составете го со путер или маргарин. Оладениот крем прелијте го преку кората од мелени бисквити. Растопете желатин на тивок оган, додадете шеќер и кајсии исечени на парчиња, па прелијте преку кемот. Оладената торта исечете ја на коцки.