Хана торта

popara23 јули, 20121min00
kolac

Потребни состојки:

За кора:

  • 250гр мелени бисквити
  • 100гр путер
  • 2 лажици рум
  • лажица цимет

за крем:

  • 600мл млеко
  • 6 лажици густин или брашно
  • 4 лажици шеќер
  • 125гр путер или маргарин

Начин на подготовка:

Мелени бисквити, парчиња ладен путер, рум и цимет добро измешајте и распоредете по цетвртаст плех. Ставете во фриижидер добро да се стегне. Густинот или брашното и шеќерот разматете во 100мл млеко, а преостанатото млеко ставете го да се вари. Кога млекото ќе зоврие, лесно измешајте разматен густин и мешајте додека не се згусне. Додека е топол кремот составете го со путер или маргарин. Оладениот крем прелијте го преку кората од мелени бисквити. Растопете желатин на тивок оган, додадете шеќер и кајсии исечени на парчиња, па прелијте преку кемот. Оладената торта исечете ја на коцки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma