Потребни состојки:
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- Кесичка прашок за пециво
- Кесичка ванилин шеќер
- Лимонова кора
За ладен фил:
- 5 лажици слатка павлака
- 200гр шеќер во прав
- 500гр младо сирење
- Кесичка ванилин шеќер
- 150гр суво грозје
- 50гр лимонова кора
- 50гр кора од портокал
- 150гр цреши
- 5лажици исецкани бадеми
- 5 лажици сецкани кикирики
- 5 лажици сецкани фстаци
- 100гр сецкано чоколадо
За сируп од малини:
- 500гр шеќер
- 0,5л вода
- 600гр малини
Начин на подготовка:
Изматете хомогено тесто за бисквит, рапоредете го во калап за торта, обложен со хартија за печење и добро подмачкан. Печете 40 минути во рерна загреана на 180 степени. За тоа време изматете го сирењето, слатката павлака, шеќер во прав и ванилин шеќер и оставете да одстои во фрижидер 24 часа. Следниот ден, во оваа смеса изматете ги останатите состојки (суво грозје, рендана лимонова кора, кора од портокал, , исчистени цреши, сецкани бадеми, фстаци, кикирики и чоколадо) и вратете во фрижидер. Во водата сипете шеќер, варете до вриење, намалете ја температурата, додадете ги орасите и исчистените малини и варете, со постојано мешање, додека не добиете густ овошен сируп. Преку оладениот бисквит рамномерно распоредете ја смесата од сирење и останатите состојки, прелијте со сируп од малини и оставете уште 3 часа да одстои во фрижидер.