Италијанско касато

popara2 јули, 20121min00
ITALIJANSKo-KASATo

Потребни состојки:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • Кесичка прашок за пециво
  • Кесичка ванилин шеќер
  • Лимонова кора

За ладен фил:

  • 5 лажици слатка павлака
  • 200гр шеќер во прав
  • 500гр младо сирење
  • Кесичка ванилин шеќер
  • 150гр суво грозје
  • 50гр лимонова кора
  • 50гр кора од портокал
  • 150гр цреши
  • 5лажици исецкани бадеми
  • 5 лажици сецкани кикирики
  • 5 лажици сецкани фстаци
  • 100гр сецкано чоколадо

За сируп од малини:

  • 500гр шеќер
  • 0,5л вода
  • 600гр малини

Начин на подготовка:

Изматете хомогено тесто за бисквит, рапоредете го во калап за торта, обложен со хартија за печење и добро подмачкан. Печете 40 минути во рерна загреана на 180 степени. За тоа време изматете го сирењето, слатката павлака, шеќер во прав и ванилин шеќер и оставете да одстои во фрижидер 24 часа. Следниот ден, во оваа смеса изматете ги останатите состојки (суво грозје, рендана лимонова кора, кора од портокал, , исчистени цреши, сецкани бадеми, фстаци, кикирики и чоколадо) и вратете во фрижидер. Во водата сипете шеќер, варете до вриење, намалете ја температурата, додадете ги орасите и исчистените малини и варете, со постојано мешање, додека не добиете густ овошен сируп. Преку оладениот бисквит рамномерно распоредете ја смесата од сирење и останатите состојки, прелијте со сируп од малини и оставете уште 3 часа да одстои во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag