2 мали земички
4 јајца
4 подебели парчиња шунка
8 лажици холандезе сос
За холандезе сос:
50 гр. путер
2 лажици жежок сок од лимон
3 лажици врела вода
3 жолчки
Сол и црн пипер
Припрема:
Зовријте еден литар вода на оган. Потоа дирекно во водата скршете ги јајцата, па оставете ги да се варат 2-3 минути, па извадете ги со лажица.
Истостирајте ги земичките кои претходно сте ги пресекле на половина. Врз секоја земичка ставетепарче шунка, едно јајце и холандезе сос.
За подготовка на холандезе сос: Зовријте вода на оган во тенџере, па во средина ставете помало тенџере. Во тенџерето додадете ги жолчките и матете се додека не се згуснат. Додадете три лажици врела вода и матете постојано. Потоа додадете го сокот од лимон и тргнете го тенџерето од оган. Додадете го путерот, солта и црниот пипер и изматете. Добар апетит.