Потребни состојки:
- 130гр брашно
- 90гр путер
- 3 лажици шеќер
- 1 жолчка од јајце помашена со 3 лажици ладна вода
За фил:
- 100гр бело чоколадо
- 250гр маскарпоне
- 100мл слатка павлака
- Јагоди
Начин на подготовка:
Измешајте брашно и шеќер, па додадете путер и со прстите направете трошки. Додадете ја жолчката и водата и замесете тесто. Завиткајте ја во проѕирна фолија и оладете во фрижидер мин. 30 минути. Тестото развлечете го на 6 мали калапи за печење и избоцкајте ги со вилушка. Оладете ги 30 минути. Покријте со хартија за печење и печете на 200 степени, 10 минути, отстранете ја хратијата, па вратете ги усште 10 минути. Потоа оладете ги, извадете ги од калупите.
За фил, на тивок оган мешајте чоколадо и 100гр маскапоне, се да се соедини,а чоколадото да се стопи. Тргнете од оган и додадете го останатиот дел од маскарпоне и павлака. Сипете фил во корпите и оставете да се олади. Пред сервирање распоредете ги јагодите.