Потребни состојки:
За кора:
- 4 јајца
- 150гр шеќер
- кесичка ванилин шеќер
- лажица рум
- 150гр брашно
- кесичка прашок за пециво
за фил:
- 300мл слатка павлака
- 500гр крем сирење
- 100гр шеќер
- 2 јајца
- 200гр бело чоколадо
- 2 кесички желатин
- кесичка ванилин шеќер
- 50гр пржени ливчиња бадеми
за прелив:
- 250гр малини
- 100гр шеќер
- 2 кесички прелив за торта
Начин на подготовка:
Од јајацата, шеќерот, ванилин шеќер, рум и брашно измешано со праок за пециво, замесете тесто. Добро изедначете ја смесата, истурете ја во подмечкан калап. Печете околу 25 минути на 180 степени. Печената кора оладете ја, извадете ја од калапот и пресечете ја на половина.
За фил изматете слатка павлака со шеќер, крем сирење и жолчки. Потоа додадете добро изматени белки и исцеден желатин кој претходно сте го стопиле во вода.Половина од филот рапоредете по долната кора, ставете ја горната кора, па премачкајте со преостантиот фил и од страна.
Преливот подгответе го според упатството и лесно измешајте малини посеани со шеќер. Потоа распоредете ги преку филот и оставете ја тортата добро да се олади во фрижидерот. Пред сервирање, тортата од страна посипете ја со листови од бадеми.