Потребни состојки:
- 20 – крилца
- 1- чешне лук
- Мелен црн бибер
- 1 лимон
- 3 лажици, соја сос
- Сол, бибер
- 4 лажици зејтин
- 4 пиперки (жолта и црвена)
- 250г. Коктел домат
- 1/2китка магданос
- 1 главица лук
- 150гр Кисела павлака
- 100гр кисело млеко
- 2-3 лажици рен(тегличка)
- Малку шеќер
Начин на подготовка:
- Се мие и подговува месото, се суши и се засекува кожата на неколку места. Се сецка лук. Лимонот добро се мие, потоа се ренда, се сече и се исцедува сокот. Се се меша со лукот, соја сосот, солта, бибер, мелен црвен пипер, пипер, со мелената пипeрка и зејтин. Се премачкува месото со маринадата и се остава во фрижидер, на неколку часа да се маринира.
- Се премачкува со масло решетката од рерната и се редат крилцата. Се става решетката во рерната 15-20мин, и се пече.
- За салата , се сецка пиперка на широки ленти. За сос , се сецка магданосот и кромидот и се меша со киселоп млеко и павлака. Се додава уште рен, сол, бибер и шеќер по вкус. Се сервираат крилцата , во сосот, коктел доматот и пиперката.
Супер совет:
Ставете под решетката, плех со величина која одговара и обложете го со фолија. Масннотијата од месото ќе истече во плехо(а не по рерната), а потоа само тргнете ја фолијата и се ќе ви биде чисто!