Потребни состојки:
- 100гр брашно
- кесичка прашак за пециво
- 140гр шеќер во прав
- кесичка ванилин шеќер
- 140гр питер или маргарин
- 70гр рендано чоколадо
- 70гр ситно сецкани бадеми
- 4 јајца
- 2-3 лажици млеко
- 200гр малини
За глазура:
- 100гр чоколадо
- 100гр путер
- кесичка ванилин шеќер
- малини
- боровинки
Начин на подготовка:
Пенасто изматете го путерот или маргаринот, истурете шеќер во прав, ванилин шеќер, чоколадо и жолчли, па се добро измешајте. Додадете брашно, прашак за пециво, млеко, снег од белки и малини, па се соединете. Смесата прелијте ја во подмачкан калап. Печете околу 40 минути на 200 степени. За глазура загрејте го путерот во искршено чоколадо на пареа, и додадете ванилин шеќер. Прелијте преку изладената торта и украсете со овошје.