Потребни состојки:
- 12 црвени месести пиперки
- 3 јајца
- малку вода
- 3 лажици брашно
- 3 лажици презла
- 0,5 кг мелено мешано месо
- главица кромид
- 2 чашниња лук
- малку магдонос
- 2дл кисела павлака
- сол
- бибер
- зачини по вкус
Начин на подготовка:
Во рерна испечете ги пиперките, врели ставете ги во сад и затворете да се оладат. Излупете ги, извадете ги семките и посолете. Секоја пиперка ставете ја прво во брашно и презла, потоа во изматени и посолени јајца, па повторно во смеса од трошки од леб и брашно. Лукот и кромидот исецкајте ги и пропржете ги на масло, додадете го меленото месо, зачинете и динстајте. Пред крај додадете магдонос. одвојте две поховани пиперки, покријте ги со издинстаното месо, а одозгора ставете ги останатите пиперки. Прелијте со павлака измешана со јајце и ставете во рерна да се запечат околу половина час на 200 степени. Пред сервирање одозгора наредете две исецкани пиперки.