Потребни состојки:
300гр. јагоди.
3 јајца.
1 шоља млеко.
200гр. кисела павлака(20% млечна маст.)
350гр. слатка павлака.
1 кес. Црвен желатин.
4лаж. шеќер и сок од пола лимон.
100гр. мед.
Начин на подготовка:
1. На пареа да се свари фил од жолчка, млеко и шеќер, да се додаде омекнатиот желатин и смесата малку да се разлади.
2. Кога ќе почне да се желира, се додава кисела павлака, 6 испасирани јагоди, 25 мл. изматени слатка павлака, лимонов сок и изматени белки.
3. Одвојте 6 јагод за декорирање и исечете ги на плочки.
4. Преостанатите јагоди да се иситнат и да се измешаат со медот.
5. Во чаши наизменично да се става смесата од павлаката и пирето од јагодите и медот.Куповите се ставаат 2 часа , во фрижидер, а подоцна се украсуваат со слатката павлака и јагодите.