Печен полнет домат

popara4 мај, 20121min00
1

Потребни состојки:

  • 500гр – мелено јунешко
  • 1 шоља ориз
  • 2 главици кромид
  • 2лажици маслиново масло
  • Малку метвица
  • ½ лажичка цимет
  • 6 поголеми домати
  • ½ шољичка фета сирење
  • Малку кашкавал
  • По желба сол и пипер

Доматите не се само за салата и сосови. Можат да се задлабат и да се наполнат со разноврстни смеси, како и да се запечат во рерна. Ви предлагаме да ја направите следнава смеса и сигурно ќе добите вкусно и интересно јадење…

 

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200ц. Во лонец сварете го оризот.

 

Во меѓувреме во тавата загрејте масло на средна температура една минута. Додајте го кромидот и пропржете 10 – 12 мин, за да омекнат. Додадете го меленото месо, метвица, цимет и ¼ чајна лажичка сол и свежо мелен црн бибер. Варете 5 до 6 минути додека говедското не ја изгуби својата розевка боја и повремено мешајте… Додадете ја и метвицата.

Додека се вари меленото месо преполовете ги доматите. Извадете ги месото и зеленчукот.Вишокот од издлабените домати подгответе ги за подоцнежна употреба, а еден дел помешајте го со оризот, фетата и со динстаното говедско. Добро промешајте за да се добие единствена смеса.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag