Потребни состојки:
- 600гр – Пилешки гради
- ½ – шоља презла
- 1/8-од лажичката – мелен црвен пипер
- ½ шољичка ораси
- 1 –белка
- 1 – лажица сенф
Со компир и тестенина, пилешкото спаѓа во едни од најчестите јадења во Хрватскиот мени и во домашната кујна. Пилешките гради, овој пат подгответе ги на интересна комбинација, со зачини, кои помеѓу другото ја вклучуваат црвената пиперка, целерот, сенфот и орасите.
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 250ц. Ставете калап за печење.
- На голем сад , мешајте презла, мелена црвена пиперка, пола лажичка сол и ¼ лажичка свежо мелен црен пипер.
- Ситно сомелете ораси и целер.Влесете ги во смесата со презла и соединете ги. Оставете ги на страна.
- Во здела измешајте белки со сенф.
- Едно по едно парчињата месо намокрете ги во мешавината од белка, па во мешавината од презла и ораси – само едната страна на месото, другата оставете ја како што била.
- Наредете ги на клупа за печење, а страната која е обложена со смесата превртете ја нагоре. Прелијте со маслиново масло.
- Печете додека не се добие златнокафена боја. Исечете на тенки кришки.