Потребни состојки:
150 гр. пченкарно брашно
500 мл. млеко
2 жолчки
300 гр. варено пилешко месо
1 лажица зачин ц
100 гр. варен морков
Сол и црн пипер
За похување:
4 лажици брашно
2 јајца
4 лажици презла
Припрема:
Ставете го млекото и пченкарното брашно во тенџере, па згответе ја смесата се додека не се згусне. Оставете ја да се излади, па додадете ги шолчките, ситно сецканото пилешко месо и морковот. Зачинете со вегета, сол и црн пипер и промешајте ја смесата се додека не добиете хомогена смеса.
Од смесата оформете крокети, извалкајте ги прво во брашно, па во разматено јајце, па во презла и испржете ги во тава со врело масло на оган. Откако ќе се испржат, ставете ги на салфета за да ја упие вишокот на маснотија.
Крокетите сервирајте ги на чинија за сервирање со сос по желба. Добар апетит!