Пилешко со индиски оревчиња

popara2 август, 20121min00
pilesko

Потребни состојки:

  • 50 мл пиво
  • 1/4 кафена лажичка бибер
  • 400 гр пилешко бело месо
  • 100 мл пилешки бујон (од коцка)
  • 3 супени лажици соја сос
  • 1/4 кафена лажичка шеќер
  • 2 супени лажици масло за готвење
  • 2 кафени лажички лук (ситно исечкан или истолчен)
  • 1 кафена лажичка густин (растворен со две лажички вода)
  • 3 мали пиперчња (со различни бои)
  • 100 гр индиски оревчиња
  • свеж босилек
  • малку сол

Начин на подготовка:

  1. 1.Измешајте го црниот пипер и 50 мл пиво во маринада.
  2. 2.Исечкајте го пилешкото месо во тенки ленти (широки околу 1, а долги 2 см). Додајте го во маринадата и убаво промешајте, а потоа оставете го да отстои барем 15 минути.
  3. 3.Направете го сосот од супата, соја сосот, додадете лажица пиво, малку сол, и шеќер, односно измешајте ги сите состојки во подлабок сад.
  4. 4.Ставете го тавчето (најдобро вок) на оган да се загрее, а потоа додадете го маслото за пржење. Кога ќе се загрее, ставете го исечканиот лук и пропржете го околу 15 секунди.
  5. 5.Потоа додадете ги парчињата пилешко месо, и пиперката исечкана на тенки кругчиња и пржете додека месото не побели (околу 3-4 минути).
  6. 6.Истурете го сосот во тавчето и почекајте да зоврие. Откако ќе зоврие, додадете го растворениот густин и мешајте постојано додека сосот не се згусти, односно околу 1 минута.
  7. 7.Тргнете го тавчето од оган и додадете ги исечканите ливчиња босилек и индиските оревчиња. Убаво измешајте и послужете го додека е уште топло.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma