За тесто:
125 гр. брашно
125 гр. путер
1 жолчка
2 лажици вода
Кора од ½ лимон
100 гр. бадеми
За крем:
3 јајца
150 гр. шеќер во прав
80 мл. сок од лимон
50 гр. путер
Кора од 1 лимон
Припрема:
Ставете ги сите состојки за тестото (освен бадемите) во посебен сад и замесете тесто кое ќе го завиткате во пластична фолија и ќе го оставите да отстои во фрижидер половина час.
Потоа ставете го тестото во калап за пита и печете на температура од 180 степени се додека тестото не порумени. Откако ќе се испече, врз тестото рамномерно распоредете ги мелените бадеми.
На пареа згответе ги јајцата, шеќерот во прав и сокот од лимон со постојано мешање. Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од оган и изматете ја со путерот и кората од лимон. Потоа прекријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер да се излади. Изладениот крем рамномерно распоредете го на питата.
Изматете ја слатката павлака за шлаг, па додајте и неколку капки лимонов сок. Премачкајте ја питата со шлаг и декорирајте по желба. Добар апетит!