Потребни состојки:
- 2 јајца
- 1 шоља брашно( 2 дл)
- 1 шоља пченкарно прашно(палента)
- 1/2шољи гриз
- 2 шољи млеко
- 200гр Шункова салама
- 200 гр – кашкавал
- 1 – прашак за пециво
- Сол
Начин на подготовка:
Изматете ги јајцата и млекото, па додавајте сол, брашно, палента , гриз.
Кашкавалот нарендајте го на крупн парчиња и 100 г . наредете на смесата, остатокот оставете го на страна. Намачкајте го плехот, половината од смесата ставете во плехот , шунковата салама исечете ја на листови , нанесете ги во редови, па потоа додадете го остатокот од смесата и печете околу 45 мин. Печената пита додека е уште топла , посипете ја со изрендан кашкавал.