Потребни состојки:
За тесто:
750 гр. брашно
3 дл. млеко
300 гр. пире од компири
1 свеж квасец
2 лажички масло за јадење
2 јајца
1 жолчка
1 лажичка шеќер
Сусам и сол
За фил:
500 гр. мелено месо
2 главици кромид
6 лажици масло за јадење
2 лажици вегета
Припрема:
Во посебен сад ставете го млекото, шеќерот и 1 лажица брашно квасецот и промешајте, па оставете ја смесата да надојде. Во друг сад ставете го брашното, стасаниот квасец, пирето од компир, јајцето и солта, па замесете го тестото и оставете го да отстои 20тина минути.
Ситно исецкајте го кромидот и пропржете го на масло. Додајте го меленото месо и пропржете го, па динстајте го со додавање на вода се додека не омекне. Откако ќе се издинста, додадете ја вегетата и промешајте.
Тестото поделете го на два дела и од секој дек расукајте правоаголна кора со дебелина од 4 мм. Првата кора добро распоредете ја на намрсена правоаголна тава за печење, па прекријте ја со друата кора. Питата посипете ја со сусам и печете ја во загреана рерна на температура од 220 степени околу 20тина минути. Добар апетит!