Потребни состојки:
1 крoмид
300 гр. тиква
500 гр. спанаќ
2 чешниња лук
½ лажичка чили
1 лажичка сушена жалфија
100 гр. фета сирење
6 јајца
Сол и црн пипер
Припрема:
Загрејте масло на оган и пропржете го ситно сецканиот кромид, па додадете го ситно сецканиот лук, жалфијата и чилито, па динстајте уште 2 минути. Потоа додадете ја тиквата исецкана на ситни парчиња и гответе се додека не омекне и не се карамелизира. Потоа додадете го спанаќот, динстајте уште 3 минути и тргнете го тавчето од оган.
Намрсете едно тавче за пита. Изматете ги јајцата и истурете ги во тавата, па наросете сол и црн пипер. Додадете ја смесата од тиква и спанаќ и рамномерно распоредете. Одозгора посипете го издробеното фета сирење. Печете на температура од 180 степени 15-20 минути. Добар апетит!