Потребни состојки:
- 400гр ладно пире од компир
- 1 мала главица кромид
- 2 чашниња лук
- 2 лажици сецкан магдонос
- 1 лажица анасон
- 1 лажица каперси
- 1 јајце
- 100гр чаден лосос
- Рендана кора од лимон
- Сол, бибер- по вкус
- Маслиново масло
Начин на подготовка:
Во малку маслиново масло испржете ситно исецкан лук и анасон, а потоа додадете ладно пире.
На тоа, додадете јајце, магдонос, каперси, исецкајте ги малку ако се големи и измијте ги со ладна вода, бидејќи тие знаат да бидат премногу солени.
Магдонос, исецкани на мали парчиња лосос, лук … сите добро измешајте ги и направете полпети.
Направете 6 полпети, со пристојна големина од кои две парчиња се сосема доволни за едно лице со салата се разбира.
Полпетите добро се обликуваат, не се распаѓаат бидејќи компирот е ладен па нема ни да се лепи за тавата, но ако сте скептични може и да им додадете брашно.
Полпетите печете ги на средно загреано масло, од двете страни.
Добар апетит!