Потребни состојки:
За кора:
- 3 јајца
- 150гр Шеќер
- 50мл. масло
- 100мл. млеко
- 100гр Чоколадо
- 100гр мелени лешници
За темен фил:
- 400мл млеко
- Пудинг од чоколадо
- 60гр Шеќер
- 100гр Чоколадо
- 6 лажици јако црно кафе
- 250гр Путер
За бел фил:
- 150гр Исчистени вишни или цреши
- 2 кесички шлаг пена
- 2 кесички шлаг – фикс
За декорација:
- 2 кесички прелив за торта
- Шлаг
- Чоколадни трошки
Начин на подготовка:
Јајцата и шеќерот пенасто изматете ги со миксер, додајте го зејтинот, млекото, растопената чоколада, брашното размешано со прашак за пециво и лешници. Смесата добро изедначете ја и пресипете ја во подмачкан и со бршно посипан плех. Печете 40 мин. на 180 Ц. Прашак за пудинг измешајте со 2-3 лаж. шеќер. Од ладното млеко одвојте 6 лаж. и измешајте ги со смесата за пудинг и шеќерот. Остатокот од млекото сварете го, тргнете го од оган и додадете му го размешаниот пудинг. Продолжете да го варите уште 2 мин. додека да се згусне кремот. Во топлиот пудинг размешајте растопена чоколада и црно кафе. Добро оладете го и соединете го со разматениот путер и распоредете го по оладената кора. Изматете ја шлаг пената со вода, исцедете ги вишните или црешите , матете уште малку и распоредете ги рамномерно по темниот фил. На крајот прелијте ги со припремениот прелив, измешан со сецкани вишни и цреши. Оладениот колач исечете го на коцки и секоја коцка украсете ја со шлаг и посипете ја со чоколадни трошки.