Риба во крем сос

popara13 јули, 20121min00
riba

Потребни состојки:

  • 500мл млеко
  • 1 кромид
  • 2 долги траки кора од лимон
  • 1 ловоров лист
  • 450гр бела риба
  • 40гр путер
  • 1 лажица брашно
  • 2 лажици бело вино
  • 50гр рендан кашкавал
  • ½ лажица сенф
  • 3 лажици павлака за готвење
  • Сол, бибер

За трошки:

  • 50гр презла
  • 30гр стно рендан кашкавал
  • ½ магдонос

Начин на подготовка:

Во тенџере ставете млеко, кромид, кора од лимон, лаворов лист и риба, па доведете во вриење и варете околу 5 минути, додека рибата не омекне.

Извадете ја рибата, млекото исцедете го и сочувајте.

На оган ставете го тенџерето, стопете го путерот, додадете брашно и пропржете. Прелијте со млеко и сварете густ сос. Тргнете од оган и додадете вино, кашкавал, сенф, павлака, сол и бибер. Рибата исечете ја на мали парчиња и додадете сос. Се измешајте. Ставете во огноотпорен сад и покријте со трошки. Ставете во рерна на 2-3 минути, да потемни.

За трошките, помешајте презла, кашкавал и магдонос.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma