Потребни состојки:
1 литар пилешка или зеленчукова супа
2 лажици маслиново масло
1 лажица путер
1 кромид
2 чешниња лук
400 гр. ориз
70 гр. путер
1 целер
200 мл. бело вино
100 гр. рендан пармезан
Припрема:
Во тава ставете маслиново масло и путер за да се загрее. Потоа додадете го ситно сецканиот кромид, ситно сецканиот лук и ситно сецканиот целер и пропржете ги состојките.
Кога ќе омекнат, додадете го оризот и со постојано мешање гответе 15тина минути. Додадете го белото вино и постојано мешајте се додека алкохолот не испари. Додадете една кутлача од супата и посолете, па намалете го оганот. На секои 2 минути додавајте по една кутлача супа и почекајте да се впие.
Кога оризот ќе се свари, тргнете го тенџерето од оган, додадете 70 гр. путер и пармезан, па промешајте и вратете го тенџерете од оган околу 2 минути. Послужете додека е топло. ДоОбар апетит.