Потребни состојки
- 1 главица кромид
- 8 шницли од мисирка
- Сол
- Бибер
- 3 јајца
- 3 лаж. брашно
- 4. парчиња шунка
- 2 лаж. Зејтин
- 125мл. бело вино
Начин на подготовка:
- Да се исецка кромидот. Месото да се исчисти и измие, да се исуши и да се стави зачин. Да се измие спанаќот, кратко да се избланшира и да се иецка. Да се додадат јајцата и брашното и добро да се промеша. По две шницли се спојуваат (се поклопуваат), за да бидат подолги. На шницлата прво се става лист од шункова салама, потоа спанаќот. Се валкаат во ролнички и се прицврстуваат со чечкалици.
- Ролничките од месо се пропржуваат на зејтин, се додава кромидот и се пржи уште малку. Се налева вино и малку вода и се да се исќрчка заедно околку 15 мин. додека да омекне месото.
- По желба се украсува со магдано и зачини по ваш избор, а се служи со бело вино.