Потребни состојки:
- 600гр пилешко бело месо
- 2 лажици маслиново масло
- сол
- 200гр вишни
- 250мл сок од вишни
- 2 лажици густин
- цимет
- лажица шеќер
- 150гр брашно
- 2 јајца
- рузмарин
Начин на подготовка:
Пилешкото филе истолчете го, посолете, додадете бибер и испечете на загреано маслиново масло. Во друг сад ставете ги вишните и сокот од вишни, загрејте и додадете цимет и шеќер. Густинот изматете го во вода и згуснете ја смесата од вишни. Изматете јајца, додадете постепено брашно, рузмарин и мешајте додека смесата не биде компактна (ако е потребно, поради густина, додадете малку млеко). Со супена лажица отстранете ги кнедлите и варете ги во зовриена вода. Сервирајте ги кнедлите и пилешкото во чинија, па прелијте со сосот од вишни.
Совет: Важно е да не претерате во количината на цимет за до израз да дојде аромата на овошјето.