Потребни состојки:
- 1 лажица масло
- 4 прачиња сланина
- 1 црвен кромид
- 2 чешниња лук
- 1 лажица жалфија
- 3 чаши (250мл) варен ориз(кафеав)
- 1 чаша моцарела сирење
- 2 јајца
Начин на подготовка:
Прво сварете го оризот…Кафеавиот ориз бара повеќе вода, но вие направете го по свое.
На масло пржете исецкан кромид, додека не порумени.
Додадете сланина, па само малку пропржете и додадете лук и жалфија.
Во здела ставете го сварениот ориз, додадете сланина, јајца, рандана моцарела, па се измешајте и сипете во подмачкан калап.
Печете во претходно загреана рерна околу 25 минути, на 180 степени.
Послужете со салата или со месо!