Сите школки можат да се набават во секоја мала и подобро снабдена рибарница. Доколку преферирате, можете да користите и конзервирани, кои се полесни за чистење и користење, но не се така убави за сервирање.
За 4 порции:
- 675 гр. Свежи школки(или 280г – конзервирани)
- 2 лажици маслинов зејтин
- 2 чена лук
- 400гр. Промешани морски плодови(лигњи, дагњи, ракчиња)
- 150мл – бело вино
- 150мл-супа од риба
- Сол
- Бибер
За паста:
- 675г. – свежи тестенини
- 350г.- суви тестенини.
Начин на подготовка:
Сос:
Доколку користите свежи школки, исчистете од лушпи и исфрлете ги оние кои се веќе отворени.
Во поголем сад, загрејте масло, на средна температура, а потоа додајте го лукот и школките и варете 2мин.
Мешајте повремено.
Додадете ги преостанатите морски плодови и варете уште 2мин.
Налејте со вино и со супата од риба и оставете да се провари, а потоа поклопете и намалете го оганот.
Варете 8 – 10 мин. или додека не се отворат школките.
Отстранете ги неотворените школки.
Паста:
Во лонец проварете благо засладена вода, додајте ја пастата и варете 10мин.
Исцедете ги и додадете ги во тавата со сосот.
Зачинете по вкус и послужете.