Сос од морски плодови

popara8 мај, 20121min00
morski p

Сите школки можат да се набават во секоја  мала и подобро снабдена рибарница. Доколку преферирате, можете да користите и конзервирани, кои се полесни за чистење и користење, но не се така убави за сервирање.

За 4 порции:

  • 675 гр. Свежи школки(или 280г – конзервирани)
  • 2 лажици маслинов зејтин
  • 2 чена лук
  • 400гр. Промешани морски плодови(лигњи, дагњи, ракчиња)
  • 150мл – бело вино
  • 150мл-супа од риба
  • Сол
  • Бибер

 

За паста:

  • 675г. – свежи тестенини
  • 350г.- суви тестенини.

 

Начин на подготовка:

Сос:

Доколку користите свежи школки, исчистете од лушпи и исфрлете ги оние кои се веќе отворени.

Во поголем сад, загрејте масло, на средна температура, а потоа додајте го лукот и школките и варете 2мин.

Мешајте повремено.

Додадете ги преостанатите морски плодови и варете уште 2мин.

Налејте со вино и со супата од риба и оставете да се провари, а потоа поклопете и намалете го оганот.

Варете 8 – 10 мин. или додека не се отворат школките.

Отстранете ги неотворените школки.

 

Паста:

Во лонец проварете благо засладена вода, додајте ја пастата и варете 10мин.

Исцедете ги и додадете ги во тавата со сосот.

Зачинете по вкус и послужете.

 

 

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag